Προγράμματα

    Ιούνιος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαΐ    
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ERASMUS+ 2024-25)

     
    Δείτε πατώντας στον σύνδεσμο  το podcast για τη συνάντηση «Job shadowing» στο Όσλο της Νορβηγίας
     
     
    και αν το θέλετε και στα Νορβηγικά:
     
    Στα πλαίσια υλοποίησης της Στοχοθεσίας (καλλιέργεια ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα …) της Διαπίστευσης Erasmus+ που κατέχει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, με μέλη της κοινοπραξίας: το Δημοτικό Σχολείο Διαβατού-Μέσης και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας) κατά τη διάρκεια τα φετινής χρονιάς προσθέσαμε, εμφατικά, το εργαλείο του οπτικοακουστικού γραμματισμού (δημιουργία podcast, ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους, διαφημιστικών-ενημερωτικών σποτ και άλλων πολυτροπικών μορφών έκφρασης και μάθησης) με σκοπό την καλύτερη επίτευξη των βασικών στόχων της Διαπίστευσης και την ενσωμάτωσή τους στη μαθησιακή διαδικασία.
     
    Από μια σειρά πρωτοβουλιών, δράσεων και επιμορφωτικών και όχι μόνο συναντήσεων (πρόσκληση “invted experts” , στοχευμένα “corses” και “job shadowing” ) υπήρξε, για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς μια σημαντική «συγκομιδή» τεχνικών γνώσεων και δεξιοτήτων γύρω από θέματα ηχοληψίας και επεξεργασίας ήχου, χρήσης λογισμικών, εξοικείωσης με τεχνικές κινηματογράφησης και μοντάζ για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ (βασικά πλάνα, συνεντεύξεις, αφηγηματική δομή), διαχείρισης πολυμεσικού υλικού (εικόνας, βίντεο …), δημιουργίας, επεξεργασίας και δημοσίευσης podcast.
     
    (ενδεικτικά παρακολουθήστε, πατώντας το αρχικό λινκ ή την εικόνα, ένα δείγμα αξιοποίησης των παραγόμενων γνώσεων: δημιουργία podcast με χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την ομάδα 4 εκπ/κων, που ταξίδεψε στο Όσλο για Job shadowing) με υπεύθυνο δημιουργίας τον Κωστή Γκαλίτσιο ).
     
    Κι όλα αυτά μέσα από κατάλληλες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και στοχευμένη διδακτική αξιοποίησή τους που περιλάμβανε την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων έκφρασης, για την καλλιέργεια συνεργασίας και project-based learning, τη διευκόλυνση της έρευνας θεμάτων και ζητημάτων προβληματισμού (ιστορικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά), εν τέλει μια μαθητεία στο πως πώς οι μαθητές μπορούν να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι «παραγωγοί» και όχι μόνο παθητικού καταναλωτές περιεχομένου.
     
    Στους εκπαιδευτικούς δόθηκε μια, ακόμη μεγάλη δυνατότητα, μέσα από την αξιοποίηση των ευκαιριών Erasmus+, να ανοίξουν νέους δρόμους (μέσα από τη χρήση των podcast και βίντεο ως μέσων έκφρασης, συμμετοχής και επικοινωνίας, αποδοχής και πολιτισμικής ανταλλαγής), να αναπτύξουν περαιτέρω τις διεθνείς συνεργασίες τους , να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους ως δημιουργοί σημαντικών παραγόμενων μέσα από τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια και την επαφή τους με εξειδικευμένους προσκεκλημένους (invited experts, καθηγητές Πανεπιστημίου ,- υπεύθυνους εκπ/κών προγραμμάτων Φεστιβάλ Κινηματογράφου) στον χώρο του οπτικοακουστικού γραμματισμού και της εκπαίδευσης, να αναπτύξουν νέα κίνητρα για περαιτέρω εμβάθυνση και επιμόρφωση σε πεδία όπως η ψηφιακή αφήγηση, η εκπαίδευση STEAM και η κριτική παιδεία στα ΜΜΕ, να καλλιεργήσουν στους μαθητές τους τις αναγκαίες δεξιότητες της εποχής μας καλλιεργώντας τη δημιουργική σκέψη και έκφραση, την κριτική ματιά, στάσεις και συμπεριφορές ενεργού, κοινωνικά, παρεμβατικού και υπεύθυνου πολίτη.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ TCA / ΚΟΛΩΝΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2025

    ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟ PODCAST ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΑΜΕ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

     

    TCA /2025 PODCAST ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙ

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ TCA  ΜΕ ΘΕΜΑ:

    «Towards high quality in school education mobility projects – a dialogue between coordinators of accredited mobility consortia, course providers and National Agencies»

    15-17 Ιουνίου 2025 Κολωνία, Γερμανία

    Για 7η χρονιά , στην Κολωνία της Γερμανίας, μεταξύ 15 και 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το TCA του Erasmus + ( Training and Cooperation activities) , στο οποίο συμμετείχαν 105  άτομα από 20 χώρες , ανάμεσά τους και εκπρόσωπος του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας (Δημήτρης Μελιόπουλος/εκπαιδευτικός) , διαπιστευμένοι  φορείς του προγράμματος Erasmus + από Εθνικές Υπηρεσίες, από συντονιστές κοινοπραξιών, από  μετακινηνούντες εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές, εκπαιδευτών του ευρωπαϊκού οργανισμού κι από εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το Πρόγραμμα Erasmus+ για τους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μας έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής  σε Δραστηριότητα Συνεργασίας και Κατάρτισης με θέμα «Towards high quality in school education mobility projects – a dialogue between coordinators of accredited mobility consortia, course providers and National Agencies», για τον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης (SE) που πραγματοποιήθηκε για7η χρονιά , στην Κολωνία της Γερμανίας, μεταξύ 15 και 17 Ιουνίου 2025 . Οι Δραστηριότητες Συνεργασίας και Κατάρτισης (Training and Cooperation Activities – TCAs) διοργανώνονται από τις Εθνικές Μονάδες των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+ και στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας στη συνολική εφαρμογή του προγράμματος, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση του αντίκτυπου του σε συστημικό επίπεδο. Παρέχουν ένα βήμα για διάλογο πάνω σε θέματα ευρωπαϊκών και εθνικών προτεραιοτήτων που αποτελούν κοινό τόπο ενδιαφέροντος, συνεισφέροντας στην ανταλλαγή ιδεών, ορθών πρακτικών, καθώς και στην προώθηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και των συστημάτων κατάρτισης των συμμετεχουσών χωρών.

    Στη συγκεκριμένη TCA συμμετείχαν 105  άτομα από 20 χώρες , από διαπιστευμένους  φορείς του προγράμματος Erasmus + από Εθνικές Υπηρεσίες, συντονιστές κοινοπραξιών, εκπαιδευτές του ευρωπαϊκού οργανισμού κι εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε με γεύμα γνωριμίας το απόγευμα της Κυριακής και την επόμενη μέρα συνεχίστηκε με κάποιες δραστηριότητες για το ‘’ σπάσιμο του πάγου’’ μεταξύ των συμμετεχόντων στο TCA.

    Στη συνέχεια τον λόγο πήραν δύο μέλη που είναι υπεύθυνα για την εύρυθμη λειτουργία του ESEP ( της Πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εκπαίδευσης). Συζητήθηκε το κατά πόσον η δομή της πλατφόρμας είναι αποδοτική, κατανοητή στο ευρύ κοινό κι εύκολη στην πλοήγηση της. Ακολούθησε μία παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος θα κάνει αναζήτηση κινητικότητας ή παροχής μαθημάτων κ.α.

    Έπειτα αναφέρθηκαν στα μειονεκτήματα της ιστοσελίδας όπως είναι τα Bugs τα οποία εμφανίζονται και την δέσμευσή τους πως στόχος της επόμενης χρονιάς θα είναι να εξαλειφθούν τα τεχνικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την ιστοσελίδα.

    Τέλος έγινε ένας διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων και των υπευθύνων του Esep όπου κατά βάση δόθηκε ανατροφοδότηση για την πλατφόρμα του ESEP.

    Στο επόμενο σκέλος δόθηκε βάση στο χτίσιμο δικτύου επικοινωνίας ( Νetworking ) μεταξύ των συμμετεχόντων, ανταλλάχθηκαν απόψεις, πληροφορίες κι έγινε σύναψη μελλοντικών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

    Ακολούθησαν εργαστήρια σε αίθουσες του συνεδρίου όπου έμφαση δόθηκε μεταξύ άλλων στο αποτύπωμα του Erasmus + στην Ευρωπαϊκή κοινότητα κι αν οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές.

    Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον είχε το εργαστήριο της παιδαγωγικής ακαδημίας ‘’Teff academy’’  ( Teacher Education for a future in flux) όπου συντονιστές της παρουσίασης ήταν το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Κατά την παρουσίαση δόθηκε έμφαση αρχικά:

    • Ποιότητα κοινοπραξίας, βεβαίωση για κοινή στοχοθεσία των διαφορετικών ομάδων εργασίας / πακέτα εργασίας που συμφωνούν με τον υποκείμενο στόχο του έργου και της υλοποίησής του.
    • Κατανόηση των τοπικών και διαρθρωτικών διαφορών των εταίρων και προσαρμογή της επικοινωνίας.
    • Ενσωμάτωση επιπέδων επικοινωνίας ( συμβουλευτικό συμβούλιο, ομάδα εργασίας)
    • Καθιέρωση κανόνων επικοινωνίας π.χ. κανάλια επικοινωνίας.
    • ανοιχτή πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να δουλεύουν ταυτόχρονα οι ομάδες εργασίας ( συνεργατική εργασία)
    • Χρήση εγχειριδίου εάν είναι δυνατόν.
    • Συζήτηση των απαραίτητων διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων αρκετά νωρίς γιατί οι περίοδοι διακοπών των συνεργατών διαφέρουν από τόπο σε τόπο.
    • Διοργάνωση εκδήλωσης με την παρουσία όσο το δυνατών περισσότερων ανθρώπων.

     

    Προς το τέλος του project και την υποβολή των σχετικών εκθέσεων δόθηκε σημασία:

    • Στην ανοιχτότητα των διαφορετικών προσεγγίσεων για τα αποτελέσματα του project που μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε διαφορετικά συστήματα.
    • Στον σχεδιασμό του αποτελέσματος του έργου ώστε να έχει όσο το δυνατόν ευρύτερη εφαρμογή.
    • Έναρξη το συντομότερο δυνατόν υποβολής δεδομένων του εκάστοτε συνεργάτη για την υποβολή των εκθέσεων και τυχόν τροποποιήσεις.

    Μετά το πέρας των εργαστηρίων έγινε σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των εταίρων με μία κρουαζιέρα στον ποταμό Ρήνο .

    Τέλος την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση κι ανταλλαγή απόψεων πάνω στην :

    • Ποιοτική ανταλλαγή διδακτικού και μαθητικού προσωπικού με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού δικτύου συντονιστών κοινοπραξιών.
    • Στην εξασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Παρόχων Κατάρτισης.

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ , ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΙΣ «ΣΤΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ …»

    Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας στo συνολικό πλαίσιο δράσεων που προσδιορίζεται από τη Διαπίστευση Erasmus+ (ήπιες δεξιότητες, κοινωνική παρέμβαση και συμμετοχή, εξωστρέφεια …) καθώς και του νέου πλαισίου δράσεων που αφορούν τον « Ενεργό Πολίτη» παρουσίασε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τις «Στάσεις ζωής …».
    Μια προσπάθεια του σχολείου βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του μικρού χωριού μας μέσα από τον καλλωπισμό και την αισθητική αναβάθμιση σημείων καθημερινής χρήσης, όπως είναι οι στάσεις λεωφορείου.
    Συχνά παραβλέπουμε τη σημασία των μικρών καθημερινών χώρων: στάσεις λεωφορείου, παγκάκια, πεζοδρόμια. Οι χώροι αυτοί, όμως, είναι σημεία συνάντησης, αναμονής και επικοινωνίας.
    Η αισθητική τους αναβάθμιση μπορεί να συμβάλλει:
    Στην ενίσχυση του σεβασμού των πολιτών προς τον δημόσιο χώρο.
    Στη βελτίωση της διάθεσης των χρηστών μέσω της επαφής με την τέχνη και τη δημιουργικότητα.
    Στην ενθάρρυνση της συμμετοχής και της υπευθυνότητας των πολιτών, πόσο μάλιστα, των μικρών μαθητών..
    Η επιτυχία της δράσης, στηρίχτηκε στη συνεργασία:
    Κατοίκων και μαθητών του σχολείου, του Δήμου Βέροιας και φυσικά των καλλιτεχνών που πρόσφεραν εθελοντικά την τέχνη τους και την αισθητική τους επιμέλεια.
    Μέσα από την αισθητική αναβάθμιση των στάσεων λεωφορείου με τη χρήση Land Art και συμμετοχικών παρεμβάσεων καταφέραμε να:
    Ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή και την αίσθηση του «ανήκειν».
    Να προάγουμε τη βιωσιμότητα και την οικολογική συνείδηση.
    Να μετατρέψουμε απλούς, παραμελημένους χώρους σε σημεία πολιτιστικής αξίας.
    Ήταν μια πράξη συλλογικής φροντίδας και πολιτιστικής ανάδειξης του περιβάλλοντός μας.
    Με την παρουσίαση της δράσης μας στόχο έχουμε να γίνουμε όλοι μέρος αυτής της αλλαγής, μεταμορφώνοντας την καθημερινότητά μας σε μια εμπειρία ομορφιάς, συνεργασίας και δημιουργίας.

    ΤΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ, η Μαθητική Παράσταση που συγκίνησε 2.500 Θεατές «επέστρεψε» στο Χωριό της .

    Μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση, αφιερωμένη στον Εθελοντισμό, την Προσφορά και την Αλληλεγγύη, (στα πλαίσια της στοχοθεσίας της Διαπίστευσης Erasmus+), αφιερωμένη στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, ταξίδεψε τις τελευταίες εβδομάδες στις καρδιές 2.500 θεατών, αφήνοντας πίσω της βαθιά συγκίνηση, προβληματισμό αλλά και ελπίδα. Λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, η παράσταση αυτή επέστρεψε στο χωριό από όπου ξεκίνησε το όνειρο — στο χωριό των μικρών της πρωταγωνιστών.
    Η πλατεία του χωριού, μια θεατρική σκηνή απ’ άκρη σ’ άκρη. Κάτοικοι κάθε ηλικίας , αδέρφια, ξαδέρφια, γονείς , παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς και συγχωριανοί, όλοι !, προσήλθαν για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, τους μαθητές του τοπικού σχολείου, που με κόπο, πάθος και ευαισθησία μετέτρεψαν τη σκηνή σε ένα βήμα για μηνύματα ζωής.
    Παρόντες και άνθρωποι-συνεργάτες του I.K.Y (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) με επικεφαλής την κα Ελίνα Μαυρογιώργου, (συντονίστρια Ομάδας Προβολής και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων Erasmus+, Ιnclusion officer), γεγονός που αποτέλεσε εξαιρετική τιμή για το σχολείο μας και όχι μόνο.
    Οι μικροί ηθοποιοί, μέσα από ρόλους και λόγια στηριγμένα στο παραμύθι της Ειρήνης Αναγνώστου, ζωντανεμένα με μοναδικό τρόπο από τη Σοφία Παυλίδου, έδειξαν το δρόμο, δίδαξαν. Δίδαξαν πώς να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα , πως να στηρίζουμε έμπρακτα όσους έχουν ανάγκη, απέδειξαν πως η παιδική ψυχή μπορεί να αγγίξει την πιο αυθεντική έκφραση του ανθρωπισμού.
    Η παράσταση είχε έναν ισχυρό συμβολισμό, καθώς ήταν αφιερωμένη στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, άλλωστε η όλη προσπάθεια έγινε σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Αυτισμό (ΜΑμΑ), φωτίζοντας τη μοναδικότητά τους και τη σημασία της αποδοχής, της υποστήριξης και της συμπερίληψης.
    Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν οι μικροί πρωταγωνιστές αφιέρωσαν τον επίλογο «σε όλα τα παιδιά που βλέπουν τον κόσμο αλλιώς, αλλά τον κάνουν πιο όμορφο».
    Οι συγχωριανοί τους, φίλοι, συγγενείς και κάτοικοι που παρακολούθησαν με δάκρυα στα μάτια και πλατιά χαμόγελα την παράσταση, χάρισαν στα παιδιά ένα θερμό, αυθόρμητο και μακρόσυρτο χειροκρότημα. «Είμαστε περήφανοι», «Μας κάνατε να σκεφτούμε», «Αξίζει να λέγεται σχολείο αυτό που κάνει τέτοια πράγματα», ήταν μερικές μόνο από τις φράσεις που ακούστηκαν αμέσως μετά την αυλαία.
    Η επιστροφή της παράστασης στο χωριό της δεν ήταν απλώς μια encore εμφάνιση• ήταν η επιστροφή του μηνύματος στον τόπο που το γέννησε. Ένα μήνυμα που καλεί όλους μας να δούμε τον συνάνθρωπο, να απλώσουμε το χέρι, να σταθούμε δίπλα σε όποιον το χρειάζεται, να χτίσουμε μια κοινωνία με περισσότερη ενσυναίσθηση και λιγότερη αδιαφορία. Ήταν μια αναστροφή ρόλων ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς, ανάμεσα στους μικρούς και τους μεγάλους, μια ανατροπή.
    Η θεατρική αυτή εμπειρία ήταν απόδειξη ότι όταν η εκπαίδευση συναντά την τέχνη και η τέχνη την καρδιά των παιδιών, μπορεί να προκύψει κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια παράσταση: μπορεί να γεννηθεί μια αλλαγή.
    Και όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό χωριό…

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ERASMUS+ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ I.K.Y. ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

     
    Σε μία πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα διημερίδα με θέμα: «Η αποτελεσματική ενσωμάτωση των παραγομένων ενός σχεδίου Erasmus+» είχε την τιμή να συμμετέχει και να παρουσιάσει μέρος των Καλών Πρακτικών του, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, διά του διευθυντή του Δημήτρη Κατσαβού, στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Μαΐου 2025, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΚΕ.Δ.Ε.Α.).
     
    Την διημερίδα είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ελλάδος και οι Προωθητές Erasmus+ .
     
    Την εκδήλωση χαιρέτισαν: ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, το μέλος ΔΣ του ΙΚΥ και Καθηγητής ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σεφερλής, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΚΥ κ. Άγγελος Γιουβρέκας και η Προϊσταμένη Δ/νσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών του ΙΚΥ, κ. Παρασκευή Αφεντάκη.
     
    Η πρώτη ημέρα, είχε ως στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών, την ανταλλαγή εμπειριών και τη συζήτηση γύρω από τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών σχεδίων Erasmus+ στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
     
    Επιπλέον, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις με θέμα: «Αντίκτυπος Σχεδίων Erasmus+: ορισμοί και εργαλεία», από την κ. Φάνη Στυλιανίδου, Διαχειρίστρια σχεδίων ΚΑ1 του Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης του ΙΚΥ και impact officer.
     
    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πάνελ συζήτησης με θέμα: «Ευκαιρίες και Προκλήσεις ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων Erasmus+» και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολικών μονάδων, με συντονίστριες τις κ.κ. Κρυσταλλία Στάικου – Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και Ελίνα Μαυρογιώργου – Συντονίστρια Ομάδας Προβολής και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων Erasmus+.
     
    Τη δεύτερη ημέρα έγιναν παρουσιάσεις του προγράμματος Erasmus+ για την Βασική Δράση 1 και τη Διαπίστευση από την συντονίστρια του Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης κ. Μαρία Αδαμοπούλου και τη Διαχειρίστρια σχεδίων ΚΑ1, κ. Μαρία Καραμπάτσου.
     
    Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με ζητήματα διαχείρισης του προγράμματος Erasmus+ με τους/τις Προωθητές/τριες Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της επικράτειας και Στρογγυλή τράπεζα με τους/τις Περιφερειακούς/κές Διευθυντές/ντριες Εκπ/σης της επικράτειας για θέματα στρατηγικής αντικτύπου σε σχέση με το πρόγραμμα Erasmus+ σε επίπεδο Περιφερειών.
     
    Τέλος, να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

    ΣΤΟ ΟΣΛΟ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ, (Munkerud Skole), ΓΙΑ JOB SHADOWING, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ (& ΔΙΑΒΑΤΟΥ – ΜΕΣΗΣ) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ERASMUS+, ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ»

    Μια ακόμη συνεργασία με ευρωπαϊκό σχολείο (Munkerud Skole, Oslo, Norway) μια ακόμη εμπειρία Erasmus+, μια ακόμη εξαιρετική ευκαιρία μετακίνησης και επί τόπου παρακολούθησης μαθημάτων (Job Shadowing) για εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων (Διαπιστευμένο Σχολείο Erasmus+) και Διαβατού – Μέσης (μέλος της κοινοπραξίας), ολοκληρώθηκε μεταξύ των ημερών 19-23 Μαΐου 2025.
     
    Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διαπίστευσης Erasmus+ που έχει εξασφαλίσει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Ο βασικός στόχος της κινητικότητας ήταν η ενίσχυση των εκπαιδευτικών πρακτικών σε τρεις βασικούς άξονες:
    • Καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
    • Ψηφιακός γραμματισμός και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία.
    • Συμπερίληψη και ενίσχυση ίσων ευκαιριών μάθησης για όλους τους μαθητές.
     
    Στα πλαίσια της εβδομάδας φιλοξενίας υπήρξαν πλήθος δράσεων, ¨συγγενικών¨ με του δικού μας σχολείου (δημιουργία και διατήρηση κήπου, θεατρική παράσταση …) οπότε υπήρξε και η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών.
     
    Υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ταύτιση απόψεων και κοινός τρόπος αντιμετώπισης ζητημάτων (πολυπολιτισμικό μαθητικό δυναμικό, ένταξη, συμπερίληψη, ανάγκη για ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας …) πράγμα που είχε διαπιστωθεί και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της προπαρασκευαστικής συνάντησης και αυτό μας ικανοποίησε ιδιαίτερα.
     
    Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης των μαθημάτων διαπιστώθηκε υψηλό ποσοστό αυτενέργειας των μαθητών, παρατηρήθηκε απουσία σχολικών βιβλίων, γεγονός που κάνει τους μαθητές να εργάζονται αυτόνομα ή σε ομάδες, συχνά σε εναλλακτικά περιβάλλοντα μάθησης – εφαρμογή διαφοροποιημένης και εξατομικευμένης προσέγγισης.
     
    Ιδιαίτερη έμφαση διαπιστώθηκε στην εμπιστοσύνη προς τους μαθητές και στην ενίσχυση της προσωπικής ευθύνης – πρότυπο συμπεριληπτικής, ανεξάρτητης μάθησης.
     
    Φυσικά, η συνάντηση είχε και άρωμα Ελλάδας: Εκτός της διδασκαλίας Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής με επίκεντρο τον Σωκράτη και τις αξίες της Αλήθειας, Καλοσύνης και του Οφέλους – σύνδεση με τον αξιακό άξονα του σχολείου που παρακολουθήσαμε, είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τη χώρα, την πόλη, το σχολείο μας αλλά και την ταινία μικρού μήκους « Ζητείται Ελπίς» με θέμα τον εθελοντισμό και τη δωρεά μυελού των οστών, με αφορμή την οποία υπήρξε ανταλλαγή καλών πρακτικών και αξιών.
     
    Οι πρωτοβουλίες του σχολείου ενθουσίασαν τους Νορβηγούς συναδέλφους και δήλωσαν ότι θα καταβάλουν μέγιστη προσπάθεια ώστε στη διάρκεια της επόμενης σχολικής χρονιάς να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα επίσκεψής τους στα σχολεία μας και συμμετοχή-εμπλοκή στις δραστηριότητες που υλοποιούμε.
     
    Η εμπειρία στο Munkerud Skole ενίσχυσε ουσιαστικά την κατανόηση και εφαρμογή αρχών που αποτελούν βασικούς πυλώνες της Διαπίστευσης Erasmus+ του σχολείου μας:
    • Οι ήπιες δεξιότητες, όπως η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η αποδοχή και ο σεβασμός στο διαφορετικό, η αυτορρύθμιση και η δημιουργικότητα, ήταν κυρίαρχες στην καθημερινότητα των μαθητών του νορβηγικού σχολείου.
    • Η απουσία σχολικών εγχειριδίων και η χρήση διαφοροποιημένων μαθησιακών περιβαλλόντων αποτέλεσε εξαιρετικό παράδειγμα ψηφιακού γραμματισμού και προσαρμοστικότητας στη διδασκαλία.
    • Η ένταξη όλων των μαθητών, ανεξαρτήτως ικανοτήτων ή ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, στον πυρήνα της σχολικής ζωής επιβεβαίωσε τη σημασία της συμπερίληψης στην εκπαιδευτική πράξη.
     
    Η εμπειρία αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για τον επανασχεδιασμό δράσεων συμπερίληψης και ανάπτυξης ήπιων δεξιοτήτων στο ελληνικό σχολικό πλαίσιο. Παράλληλα, ενίσχυσε τη βούληση και των δύο σχολείων να συνεχίσουν τις διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο του Erasmus+, εμπλουτίζοντας τη σχολική κοινότητα με ιδέες, εργαλεία και κουλτούρα δημιουργικότητας και συμπερίληψης.
     
     
     

    ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «COACHING AND MENTORING TO SUPPORT TEACHERS» Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ERASMUS+ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

     
    Μεγάλη τιμή αποτελεί η ένταξη και η συμμετοχή της Διεύθυνσης Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας στο εγκεκριμένο σχέδιο Διαπίστευσης Erasmus+ που κατέχει το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, μια συνεργασία στα πλαίσια της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το εν λόγω σχολείο που , ήδη, παράγει σημαντικά κοινά αποτελέσματα, με μεγαλύτερη δυνατότητα να γίνονται ορατά, να κοινωνούνται και εν τέλει να ενσωματώνονται από περισσότερα σχολεία και εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, συμβάλλοντας έτσι στην εξωστρέφεια, την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ των σχολείων.
     
    Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, δυο εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Π/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας, (η Δ/ντρια, κα Έφη Γώτη και η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κα Πιτούλια Αναστασία) συμμετείχαν για μια βδομάδα σε επιμορφωτικές συναντήσεις (κατηγορίας courses and training), με τίτλο «Coaching and mentoring to support teachers» και την ευθύνη της «Ακαδημίας Δασκάλων Europass» ενός από τους κορυφαίους και αξιόπιστους παρόχους της Ευρώπης για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
     
    Μια σειρά μαθημάτων για έμπειρους εκπαιδευτικούς, διευθυντές εκπαίδευσης και προσωπικό διοίκησης σχολείων που επιθυμούν να να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας σχολικής κουλτούρας όπου οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται, επισκέπτονται τα μαθήματα ο ένας του άλλου για αμοιβαία μάθηση και ανάπτυξη .
    Μια σειρά μαθημάτων όπου η καθοδήγηση ωστόσο, δεν αποτελεί όφελος μόνο για τους καθοδηγούμενους αλλά προσθέτει και στα επαγγελματικά πρότυπα του ιδρύματος, καθώς επίσης, συμβάλλει και στην επαγγελματική ευημερία των ίδιων των μεντόρων.
     
    Τα μαθήματα, στόχο είχαν να εξοπλίσουν τους συμμετέχοντες με τις βασικές αρχές και τεχνικές της καθοδήγησης και να αναπτύξουν επίσης εκείνες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση σχέσης, επαγγελματικής επικοινωνίας, ενεργητικής ακρόασης και παροχής διαμορφωτικής ανατροφοδότησης, αξιοποιώντας την καθοδήγηση και τη συμβουλευτική.
     
    Τα μαθήματα, στόχο είχαν να βελτιώσουν επίσης τις δεξιότητές τους στην ενεργητική ακρόαση , στην καθοδήγηση επαγγελματικών συζητήσεων, στην υποβολή των σωστών ερωτήσεων, στην ανοιχτή συζήτηση επαγγελματικών ζητημάτων, στην πρόκληση αυτοκριτικής, στην παροχή διαμορφωτικής ανατροφοδότησης και στην υποστήριξη των καθοδηγούμενων τους να θέσουν τους δικούς τους επαγγελματικούς στόχους.
     
    Εκτός από τις εισηγήσεις από τους εκπαιδευτές του παρόχου-φορέα, οι συνεδρίες περιλάμβαναν την παρατήρηση τμημάτων μαθημάτων σε βίντεο, σύντομες αναγνώσεις, παιχνίδια ρόλων και ομαδικές συζητήσεις. Οι συμμετέχοντες ενίσχυσαν την εικόνα των ρόλων και των ευθυνών του μέντορα και κατανόησαν νέους τρόπους του πώς μπορούν να συμβάλουν στην κουλτούρα της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω της καθοδήγησης.
     
    Επιστρέφοντας στο πεδίο δράσης οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ένα κιτ εργαλείων καθοδήγησης το οποίο θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν στο δικό τους/μας σχολικό πλαίσιο, ώστε οι τελικοί ωφελούμενοι να είναι οι δάσκαλοι των σχολείων, τόσο των σχολείων της κοινοπραξίας Erasmus+ του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας (και Διαβατού-Μέσης) όσο και ευρύτερα, της συνολικής εκπαιδευτικής μας κοινότητας.

    ΣΤΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ, μια ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΕΙΟΤΗΤΑ

    Οι «Στάσεις ζωής» του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας αποτελούν «στάσεις» ενός ταξιδιού Εθελοντισμού, Προσφοράς, Αλληλεγγύης, Κοινωνικής παρέμβασης και μαθητείας, εν τέλει στην ιδιότητα του ενεργού πολίτη.
     
    Ενός ταξιδιού που κρατάει από την αρχή της Άνοιξης και συνταξιδιώτες, όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και εθελοντές εκτός αυτού (γονείς, φοιτητές, εθελοντές εικαστικούς, καλοτεχνίτες του Α.Π.Θ. …)
     
    Στη διάρκεια του ταξιδιού, αναζητώντας πτυχές του εθελοντισμού, της προσφοράς κ.λ.π. (προαναφέρθηκαν οι έννοιες), υπήρξαν πολλές «στάσεις» εντός εισαγωγικών, στάσεις άυλες, νοητές, ενδεικτικά σας αναφέρουμε:
     
    Στάση στήριξης και προσφοράς παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού (θεατρική παράσταση: «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια»)
     
    Στάση Αλληλεγγύης και κοινωνικής παρέμβασης για τα καρκινοπαθή παιδιά και όχι μόνο και τους εθελοντές δότες μυελού των οστών (κινηματογραφική ταινία: «Ζητείται Ελπίς»
     
    Κι ερχόμαστε στις πραγματικές στάσεις, τις υπαρκτές με σάρκα και οστά ή ορθότερα, με σίδερα, πάνελ, λαμαρίνες σκουριασμένες, άβαφες, γενικά , στάσεις εγκατάλειψης.
    Η απόφασή μας να παρέμβουμε σ’ αυτούς τους χώρους-(στάσεις αστικών λεωφορείων) έγινε αποκλειστικά από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο την αισθητική τους κατάσταση και λειτουργικότητα (προχωρημένες φθορές), όσο και το γεγονός ότι αποτελούν χώρους που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους κατοίκους του χωριού και τους μαθητές που μεταβαίνουν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ρόλο στην επιλογή των χώρων έπαιξε και το γεγονός ότι βρίσκονται σε κεντρικά σημεία του χωριού και αποτελούν το «καλωσόρισμα» τόσο για τους επισκέπτες, όσο και μια «καλημέρα» για τους περαστικούς (κόμβος Εγνατίας οδού).
     
    Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας του χωριού μας, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας διοργάνωσε έναν κύκλο δραστηριοτήτων με στόχο τον καλλωπισμό των στάσεων λεωφορείων που είναι και σημεία αναμονής των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Το ύφος και το εικαστικό περιεχόμενο κάθε στάσης- δράσης αποφασίστηκε να μεταδίδει μηνύματα και να αντλεί τη θεματολογία του από ζητήματα Περιβάλλοντος, , ανθρωπίνων σχέσεων, κοινωνικών αξιών …
     
    Και ξεκινήσαμε … Μετρήσαμε τις δυνάμεις μας και προχωρήσαμε σε φωτογράφιση, καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης, καταλογοποίηση προβληματικών σημείων, μετρήσαμε επιφάνειες, διαστάσεις,
    Κρίναμε ότι χρειαζόμαστε δάνειες δυνάμεις:
    • Από την τοπική κοινότητα (γονείς, παλιούς μαθητές και μαθήτριές μας, γυμνασιόπαιδα κ.λ.π.)
    • Από την τοπική αυτοδιοίκηση (χρηματοδότηση για μπογιές και υλικά …)
    • Από τον κόσμο των καλλιτεχνών, όπου ζητήσαμε υποστήριξη και ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό:
     Καλλιτέχνες εθελοντές της πόλης μας (τοπικοί δημιουργοί)
     Εθελοντές εικαστικοί της ομάδας ¨Επίμονη Τέχνη¨ από Θεσσαλονίκη
     Διδάσκουσες και φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
     
    Στην προσπάθειά μας καθοριστική υπήρξε η υποστήριξη της Galery Papatzikou μιας πρεσβευτή της πόλης-δήμου μας στο χώρο της Τέχνης.
     
    Όταν όλα μπήκαν σε σειρά, ξεκινήσαμε πρώτοι, τις προκαταρκτικές εργασίες (ασταρώματα, επιδιόρθωση σκουριών, τοποθέτηση νέων επιφανειών όπου ήταν κατεστραμμένες κ.λ.π.)
     
    Παράλληλα, μιλήσαμε για την τέχνη της Land art και του graffiti αξιοποιώντας τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο CARE με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Α.Π.Θ. που αφορούσε την αξιοποίηση των παραπάνω ειδών τέχνης στην υπηρεσία της αειφορίας και της αισθητικής αναβάθμισης του οικιστικού τοπίου
     
    Αξιοποιήσαμε γνώσεις, εικόνες και εμπειρίες Τέχνης που αποκτήσαμε από τα ταξίδια Erasmus+ :
    • Πολωνία (Καντίνσκι)
    • Ανδαλουσία (υπαίθρια τέχνη)
    • Καταλονία (Μιρό)
    Τα προτείναμε στις συναντήσεις μας με τους εικαστικούς …
     
    Και φτάσαμε στην πράξη!
    Χρώματα και σχήματα κατέκλυσαν σημεία του χωριού που διεκδικούν να γίνουν τοπόσημα
     
    Επιδέξια χέρια των διδασκουσών της Σχολής Καλών Τεχνών καθοδηγούν, ορίζουν …
    Παθιασμένα χέρια των νεαρών φοιτητριών της Σχολής Καλών Τεχνών ακολουθούν, δημιουργούν σχήματα, οριοθετούν επιφάνειες, …
    Ορεξάτα, χωρίς την αίσθηση του ¨κινδύνου¨ χέρια, των μικρών μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας βάφουν, γεμίζουν χρώματα οριοθετημένων σχημάτων …
    Και το αποτέλεσμα; Μ α γ ι κ ό !!!
     
    Οι πρώτοι επισκέπτες εκφράζουν το θαυμασμό τους και εύχονται να υπάρξουν μιμητές …
     
    Και η πρόταση; Απόλυτα εφαρμοστέα από οποιονδήποτε (σχολείο, σύλλογο, ομάδες εθελοντών …) σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο εγκατάλειψης, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη λειτουργία του χώρου, την αισθητική ποιότητα του αποτελέσματος …
     
    Ακολουθώντας μια τακτική που εφαρμόζουμε χρόνια τώρα, προσπαθήσαμε παράλληλα να κάνουμε και μάθημα:
    • Γλώσσα (ενδεικτικά)
     συγγραφή επιστολών προς Δήμαρχο – ερώτημα περί ιδιοκτησίας και ευθύνης των χώρων, αίτημα χρηματοδότησης ,
     προς Διδάσκουσες της Σχολής Καλών Τεχνών, πρόσκληση-έκκληση για συμμετοχή στη δράση (προστιθέμενη αξία, εξασφάλιση ποιότητας …)
     διατύπωση σύντομων κειμένων, συνθημάτων υποστηρικτικών των εικονογραφήσεων …)
    • Μαθηματικά (ενδεικτικά)
     Μετρήσεις επιφανειών (εμβαδού), μετρήσεις αποστάσεων (μήκη …)
    Αλλά και Φυσική ιστορία, Ζωολογία, Γεωγραφία, Εικαστικά, Περιβαλλοντική εκπαίδευση, τοπική ιστορία…
     
    Θα ακολουθήσει επίσης  εφαρμογή και αξιοποίηση γνώσεων των Νέων Τεχνολογιών: θα τοποθετηθούν σε κάθε στάση barcode όπου θα υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε περαστικό-επισκέπτη ενδιαφερόμενο να πάρει πληροφορίες τόσο για τα εικονιζόμενα (σχέδια, μηνύματα κ.λ.π.) όσο και για την εκπαιδευτική-παιδαγωγική διαδικασία που ακολουθήθηκε, μυώντας τους μαθητές σε στάσεις και συμπεριφορές ενεργού πολίτη.
     
    Απόλυτη προτεραιότητα επίσης, η Συμπερίληψη και η Πολυπολιτισμικότητα. Μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες, όλοι μαζί, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την αίσθηση του ανήκειν και να γιορτάσουμε την πολιτισμική ποικιλομορφία του χωριού μας.
     
    Τέλος, επειδή για κάθε πράξη, στάση, συμπεριφορά, πρωτοβουλία, μεγάλη αξία έχει η συνέχεια και η βιωσιμότητά τους, με την ολοκλήρωση του έργου, οι στάσεις θα υιοθετηθούν από το σχολείο και εθελοντές υποστηρικτές πολίτες, ώστε να υπάρχει, συντήρηση και προστασία.
    (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φωτογραφίες στην ανάρτηση είναι τυχαία τοποθετημένες, χωρίς χρονολογική ή εννοιολογική σειρά, συμβάλλοντας στο ¨όλον¨ .

    ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙ Η ΕΛΠΙΔΑ …

     
    Στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης παρουσιάστηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Μαΐου, η μαθητική κινηματογραφική ταινία του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας με τον τίτλο «Ζητείται ελπίς» η οποία αναφέρεται στη δωρεά μυελού των οστών.
     
    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ: https://youtu.be/T1CH0ItU0VA
     
    Είναι μια ταινία-ντοκιμαντέρ με ισχυρό κοινωνικό μήνυμα και βαθύ παιδαγωγικό αποτύπωμα, αποτέλεσμα της βιωματικής συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σε ένα σχολείο ανοιχτό, δυναμικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής.
     
    Κυρίαρχες έννοιες που πραγματεύεται ο Εθελοντισμός, η Προσφορά, η Κοινωνική Αλληλεγγύη, το Όραμα, η Ελπίδα, η ίδια η Ζωή.
    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διάδοσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων της Διαπίστευσης Erasmus+ και συνδιοργανώθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, με τη στήριξη του Δήμου Βέροιας, του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και του Νοσοκομείου Βέροιας.
     
    Την παρουσίαση της εκδήλωσης συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 και φίλη του σχολείου, Έλσα Ποιμενίδου. Στο ξεκίνημά της μίλησε για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας — ένα σχολείο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, για το εξαιρετικό εκπαιδευτικό έργο του, παρά τις ιδιαιτερότητες στη σύνθεση του μαθητικού του δυναμικού, που, εν τέλει δεν αποτελούν εμπόδιο αλλά ευκαιρία για μεγαλύτερη προσπάθεια και αποτελέσματα. Τόνισε ότι το σχολείο έχει καταφέρει να εμπλέξει ενεργά και τους γονείς των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
     
    Ακολούθησαν χαιρετισμοί:
     
    Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης , εξήρε το έργο του σχολείου και τη νέα του πρωτοβουλία που ευαισθητοποιεί την κοινωνία για το κρίσιμο ζήτημα της δωρεάς μυελού των οστών, συμβάλλοντας στον αγώνα κατά της λευχαιμίας και υπενθύμισε στο κοινό τόσο τη διάκριση-βράβευσή του από το Δήμο Βέροιας όσο και την τιμητική πρόσκλησή του από το Ι.Κ.Υ να παρουσιάσει το έργο Erasmus+ του σχολείου, στο Ζάππειο Μέγαρο, με αφορμή τα 35 χρόνια Erasmus+, παρουσία του Πρωθυπουργού και σύσσωμης της εκπαιδευτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
     
    Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Ευθυμία Γώτη, συνεχάρη τους συνδιοργανωτές και πρότεινε την προβολή της ταινίας σε όλα τα σχολεία της περιοχής.
     
    Η Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης, Κατερίνα Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο όραμα του σχολείου που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει πανελλαδικά.
     
    Ο Στέλιος Γραφάκος, Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου και στη συμβολή εθελοντών όπως ο Αντώνης Ιατρόπουλος, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της εθελοντικής δωρεάς.
     
    Ο Διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Κατσαβός, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, στους καλεσμένους-εισηγητές της εκδήλωσης καθώς και το σύνολο των φίλων που γέμισαν την αίθουσα .
     
    Ακολούθησε η προβολή της ταινίας. Το έργο, δημιουργία των μαθητών υπό την καθοδήγηση της Σοφίας Παυλίδου και των άλλων εκπαιδευτικών, πραγματεύεται με πρωτοτυπία και συγκίνηση το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών. Μέσα από βιωματικές αφηγήσεις και καταθέσεις ψυχής, παρουσιάζονται ιστορίες ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την εύρεση δοτών —όπως ο Αντώνης Ιατρόπουλος, πατέρας μαθητή του Σχολείου, που έχει καταγράψει σχεδόν 3.000 εθελοντές— καθώς και, ανάμεσα σε άλλους και ο πρώην μαθητής του σχολείου, Αχιλλέας Νεστορόπουλος, ο οποίος βρέθηκε συμβατός δότης και πρόσφερε μόσχευμα με χαρά.
     
    Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σταύρος Γρόσδος, συγγραφέας και Δρ. Οπτικοακουστικού Γραμματισμού & Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση, Επιστημονικός Συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Μίλησε για την αξία της κινηματογραφικής παιδείας και του οπτικοακουστικού γραμματισμού στο σχολείο, επισημαίνοντας τον ρόλο της εκπαίδευσης ως εργαλείου έκφρασης, δημιουργίας και ενδυνάμωσης.
     
    Ακολούθησαν παρεμβάσεις της Ελίνας Μαυρογιώργου, Συντονίστριας Ομάδας Erasmus+ του Ι.Κ.Υ., και της Μαρίας Καραμπάτσου, υπεύθυνης της Βασικής Δράσης 1 (ΚΑ1), που αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες που προσφέρει το Erasmus+ στα σύγχρονα, ανοιχτά και συμμετοχικά σχολεία.
     
    Η Κάτια Χατζηπέτρου, υπεύθυνη Συνεργαζόμενων Κέντρων του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», υπογράμμισε ότι η μεταμόσχευση μυελού των οστών ισοδυναμεί με «μετάγγιση ζωής», καλώντας τους παρευρισκόμενους να ενταχθούν στην αλυσίδα ελπίδας του Συλλόγου.
     
    Τέλος, ο Αντώνης Ιατρόπουλος και ο Αχιλλέας Νεστορόπουλος, μαζί με άλλους εθελοντές δότες, μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες, συγκίνησαν με τα λόγια τους και τόνισαν ότι θα επαναλάμβαναν την πράξη τους χωρίς δεύτερη σκέψη, έχοντας βιώσει την πληρότητα και την ευτυχία της προσφοράς ζωής.
    Η ταινία συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους, λόγω και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της και ήδη παρουσιάστηκε σε σχολεία της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

    «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ» Η ΤΑΙΝΙΑ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

    «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ» Η ΤΑΙΝΙΑ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ:  https://youtu.be/T1CH0ItU0VA

     «Ζητείται ελπίς», μια ταινία μικρού μήκους-ντοκιμαντέρ μέσα από την οποία οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, προσπάθησαν να καταθέσουν τον προβληματισμό τους  για ένα σοβαρό ζήτημα, όπως είναι ο Καρκίνος Μυελού των Οστών και μάλιστα, ο παιδικός, και να καταδείξουν πως ο τρόπος  θεραπείας του στηρίζεται σε δυο πολύ ισχυρά και αποτελεσματικά φάρμακα, τον Εθελοντισμό και την Προσφορά, φάρμακα που δεν διαθέτει καμιά Φαρμακοβιομηχανία παρά μόνον ο ΣΥΝ-Άνθρωπος (Δότης Μυελού των Οστών).

    Η προσπάθεια αυτή, ελπίζουμε, να αφήσει και να διατηρήσει στο χρόνο, βαθύ αποτύπωμα στις ψυχές των παιδιών.

    Σίγουρα, ως ενήλικες, ¨σαν έτοιμοι από καιρό¨ θα ακούσουν πιο εύκολα και θα δεχτούν θετικά μηνύματα και προσκλητήρια ανθρωπιάς μέσα από ανθρώπους και συναντήσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης γύρω από θέματα Εθελοντικής Προσφοράς και Εγγραφής σε λίστες Δοτών Μυελού των Οστών και , όχι μόνο.

    Αποκτώντας γνώση μέσα από διαδικασίες διαδραστικής, συμμετοχικής, άτυπης μάθησης (κινηματογραφική παιδεία) θα είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν ότι μικρές δράσεις , μπορούν να αποφέρουν σημαντικές, μόνιμου χαρακτήρα βελτιώσεις αλλάζοντας την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων