ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ERASMUS+ 2024-25)
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ TCA / ΚΟΛΩΝΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2025
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟ PODCAST ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΑΜΕ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΕ TCA ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Towards high quality in school education mobility projects – a dialogue between coordinators of accredited mobility consortia, course providers and National Agencies»
15-17 Ιουνίου 2025 Κολωνία, Γερμανία
Για 7η χρονιά , στην Κολωνία της Γερμανίας, μεταξύ 15 και 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το TCA του Erasmus + ( Training and Cooperation activities) , στο οποίο συμμετείχαν 105 άτομα από 20 χώρες , ανάμεσά τους και εκπρόσωπος του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας (Δημήτρης Μελιόπουλος/εκπαιδευτικός) , διαπιστευμένοι φορείς του προγράμματος Erasmus + από Εθνικές Υπηρεσίες, από συντονιστές κοινοπραξιών, από μετακινηνούντες εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές, εκπαιδευτών του ευρωπαϊκού οργανισμού κι από εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το Πρόγραμμα Erasmus+ για τους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μας έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής σε Δραστηριότητα Συνεργασίας και Κατάρτισης με θέμα «Towards high quality in school education mobility projects – a dialogue between coordinators of accredited mobility consortia, course providers and National Agencies», για τον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης (SE) που πραγματοποιήθηκε για7η χρονιά , στην Κολωνία της Γερμανίας, μεταξύ 15 και 17 Ιουνίου 2025 . Οι Δραστηριότητες Συνεργασίας και Κατάρτισης (Training and Cooperation Activities – TCAs) διοργανώνονται από τις Εθνικές Μονάδες των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+ και στόχος τους είναι η βελτίωση της ποιότητας στη συνολική εφαρμογή του προγράμματος, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση του αντίκτυπου του σε συστημικό επίπεδο. Παρέχουν ένα βήμα για διάλογο πάνω σε θέματα ευρωπαϊκών και εθνικών προτεραιοτήτων που αποτελούν κοινό τόπο ενδιαφέροντος, συνεισφέροντας στην ανταλλαγή ιδεών, ορθών πρακτικών, καθώς και στην προώθηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και των συστημάτων κατάρτισης των συμμετεχουσών χωρών.
Στη συγκεκριμένη TCA συμμετείχαν 105 άτομα από 20 χώρες , από διαπιστευμένους φορείς του προγράμματος Erasmus + από Εθνικές Υπηρεσίες, συντονιστές κοινοπραξιών, εκπαιδευτές του ευρωπαϊκού οργανισμού κι εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με γεύμα γνωριμίας το απόγευμα της Κυριακής και την επόμενη μέρα συνεχίστηκε με κάποιες δραστηριότητες για το ‘’ σπάσιμο του πάγου’’ μεταξύ των συμμετεχόντων στο TCA.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν δύο μέλη που είναι υπεύθυνα για την εύρυθμη λειτουργία του ESEP ( της Πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εκπαίδευσης). Συζητήθηκε το κατά πόσον η δομή της πλατφόρμας είναι αποδοτική, κατανοητή στο ευρύ κοινό κι εύκολη στην πλοήγηση της. Ακολούθησε μία παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος θα κάνει αναζήτηση κινητικότητας ή παροχής μαθημάτων κ.α.
Έπειτα αναφέρθηκαν στα μειονεκτήματα της ιστοσελίδας όπως είναι τα Bugs τα οποία εμφανίζονται και την δέσμευσή τους πως στόχος της επόμενης χρονιάς θα είναι να εξαλειφθούν τα τεχνικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την ιστοσελίδα.
Τέλος έγινε ένας διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων και των υπευθύνων του Esep όπου κατά βάση δόθηκε ανατροφοδότηση για την πλατφόρμα του ESEP.
Στο επόμενο σκέλος δόθηκε βάση στο χτίσιμο δικτύου επικοινωνίας ( Νetworking ) μεταξύ των συμμετεχόντων, ανταλλάχθηκαν απόψεις, πληροφορίες κι έγινε σύναψη μελλοντικών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.
Ακολούθησαν εργαστήρια σε αίθουσες του συνεδρίου όπου έμφαση δόθηκε μεταξύ άλλων στο αποτύπωμα του Erasmus + στην Ευρωπαϊκή κοινότητα κι αν οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές.
Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον είχε το εργαστήριο της παιδαγωγικής ακαδημίας ‘’Teff academy’’ ( Teacher Education for a future in flux) όπου συντονιστές της παρουσίασης ήταν το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Κατά την παρουσίαση δόθηκε έμφαση αρχικά:
- Ποιότητα κοινοπραξίας, βεβαίωση για κοινή στοχοθεσία των διαφορετικών ομάδων εργασίας / πακέτα εργασίας που συμφωνούν με τον υποκείμενο στόχο του έργου και της υλοποίησής του.
- Κατανόηση των τοπικών και διαρθρωτικών διαφορών των εταίρων και προσαρμογή της επικοινωνίας.
- Ενσωμάτωση επιπέδων επικοινωνίας ( συμβουλευτικό συμβούλιο, ομάδα εργασίας)
- Καθιέρωση κανόνων επικοινωνίας π.χ. κανάλια επικοινωνίας.
- ανοιχτή πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να δουλεύουν ταυτόχρονα οι ομάδες εργασίας ( συνεργατική εργασία)
- Χρήση εγχειριδίου εάν είναι δυνατόν.
- Συζήτηση των απαραίτητων διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων αρκετά νωρίς γιατί οι περίοδοι διακοπών των συνεργατών διαφέρουν από τόπο σε τόπο.
- Διοργάνωση εκδήλωσης με την παρουσία όσο το δυνατών περισσότερων ανθρώπων.
Προς το τέλος του project και την υποβολή των σχετικών εκθέσεων δόθηκε σημασία:
- Στην ανοιχτότητα των διαφορετικών προσεγγίσεων για τα αποτελέσματα του project που μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε διαφορετικά συστήματα.
- Στον σχεδιασμό του αποτελέσματος του έργου ώστε να έχει όσο το δυνατόν ευρύτερη εφαρμογή.
- Έναρξη το συντομότερο δυνατόν υποβολής δεδομένων του εκάστοτε συνεργάτη για την υποβολή των εκθέσεων και τυχόν τροποποιήσεις.
Μετά το πέρας των εργαστηρίων έγινε σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των εταίρων με μία κρουαζιέρα στον ποταμό Ρήνο .
Τέλος την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση κι ανταλλαγή απόψεων πάνω στην :
- Ποιοτική ανταλλαγή διδακτικού και μαθητικού προσωπικού με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού δικτύου συντονιστών κοινοπραξιών.
- Στην εξασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Παρόχων Κατάρτισης.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ , ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΙΣ «ΣΤΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ …»
ΤΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ, η Μαθητική Παράσταση που συγκίνησε 2.500 Θεατές «επέστρεψε» στο Χωριό της .
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ERASMUS+ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ I.K.Y. ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΤΟ ΟΣΛΟ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ, (Munkerud Skole), ΓΙΑ JOB SHADOWING, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ (& ΔΙΑΒΑΤΟΥ – ΜΕΣΗΣ) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ERASMUS+, ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ»
ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «COACHING AND MENTORING TO SUPPORT TEACHERS» Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ERASMUS+ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
ΣΤΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ, μια ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΕΙΟΤΗΤΑ
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙ Η ΕΛΠΙΔΑ …
«ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ» Η ΤΑΙΝΙΑ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
«ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ» Η ΤΑΙΝΙΑ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ: https://youtu.be/T1CH0ItU0VA
«Ζητείται ελπίς», μια ταινία μικρού μήκους-ντοκιμαντέρ μέσα από την οποία οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, προσπάθησαν να καταθέσουν τον προβληματισμό τους για ένα σοβαρό ζήτημα, όπως είναι ο Καρκίνος Μυελού των Οστών και μάλιστα, ο παιδικός, και να καταδείξουν πως ο τρόπος θεραπείας του στηρίζεται σε δυο πολύ ισχυρά και αποτελεσματικά φάρμακα, τον Εθελοντισμό και την Προσφορά, φάρμακα που δεν διαθέτει καμιά Φαρμακοβιομηχανία παρά μόνον ο ΣΥΝ-Άνθρωπος (Δότης Μυελού των Οστών).
Η προσπάθεια αυτή, ελπίζουμε, να αφήσει και να διατηρήσει στο χρόνο, βαθύ αποτύπωμα στις ψυχές των παιδιών.
Σίγουρα, ως ενήλικες, ¨σαν έτοιμοι από καιρό¨ θα ακούσουν πιο εύκολα και θα δεχτούν θετικά μηνύματα και προσκλητήρια ανθρωπιάς μέσα από ανθρώπους και συναντήσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης γύρω από θέματα Εθελοντικής Προσφοράς και Εγγραφής σε λίστες Δοτών Μυελού των Οστών και , όχι μόνο.
Αποκτώντας γνώση μέσα από διαδικασίες διαδραστικής, συμμετοχικής, άτυπης μάθησης (κινηματογραφική παιδεία) θα είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν ότι μικρές δράσεις , μπορούν να αποφέρουν σημαντικές, μόνιμου χαρακτήρα βελτιώσεις αλλάζοντας την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων