Προγράμματα

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Μαρ    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» Η ΠΑΡΑΜΥΘΟΣΑΛΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ «ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ».

    Η ιδέα ήταν φωλιασμένη στο μυαλό μας από την αρχή της έναρξης ακόμη του 1ου «Δεκέμβρη των Παραμυθιών».

    Περιελάμβανε , ως πρώτη φάση, την εξασφάλιση συνθηκών επαφής των μικρών μαθητών μας και όχι μόνο, με το βιβλίο, το παραμύθι , ειδικότερα, δημιουργώντας σχέσεις ανάγνωσης, ακρόασης και αφήγησης.

    Η δεύτερη φάση, είχε ως στόχο την προσπάθεια να μετατρέψουμε, σταδιακά, το μαθητή από ακροατή και αναγνώστη σε δημιουργό και παραγωγό λόγου και εικόνων. Οι μαθητές, είναι σημαντικό να διαβάζουν και να ακούν παραμύθια αλλά αποτελεί πρόσθετο και πολυτιμότερο βήμα να μάθουν να παρεμβαίνουν. Να έχουν άποψη. Να συμπληρώνουν, να διορθώνουν, να ανατρέπουν. Να αλλάζουν εικόνες, να δημιουργούν καινούριες, να προσθέτουν  τα δικά τους  χρώματα.

    Έτσι, μέσα από τα παραμύθια που άκουσαν κατά τη διάρκεια του περσινού «Δεκέμβρη των Παραμυθιών, 2018»,

    http://dim-koulour.ima.sch.gr/archives/4460  έφτιαξαν τη δική τους ιστορία, ανάμειξαν περιπέτειες, ανακάτεψαν ήρωες, άλλαξαν στοιχεία πλοκής, ετοίμασαν τη δική τους παραμυθοσαλάτα.

    Ένα νέο κείμενο που το έντυσε με εξαιρετικές, για την ηλικία της, και πρωτότυπες εικόνες, η μαθήτρια της Γ΄τάξης  του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, Νουρή Βασιλική.

    Μέσα από αυτή, λοιπόν, την ομαδική, δημιουργική επεξεργασία, όλοι οι ήρωες, όλες οι εικόνες, όπως λέει και ο Τζ. Ροντάρι ¨φαίνονται να ξαναζούν, να μπουμπουκιάζουν, προσφέροντάς μας λουλούδια και καρπούς απρόσμενους¨.

    Διαβάστε εδώ την ιστορία μας: http://online.fliphtml5.com/urhbk/tvlf/

    Την παρουσίαση του παραμυθιού έκανε ο Διευθυντής του Σχολείου Δημήτρης Κατσαβός, που είχε και την επιμέλεια των παραδοτέων, από τους μαθητές, κειμένων καθώς και την πρωτοβουλία να του δώσει και μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου. Επίσης, η «Χριστουγεννιάτικη συμφωνία» μας, αυτός ήταν ο τίτλος της παραμυθοσαλάτας μας, τυπώθηκε και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

    Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους μαθητές, αλλά και για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, που σίγουρα έβαλαν το χεράκι τους στη συνολική και συλλογική προσπάθεια. Άλλωστε, αυτός ήταν ένας άλλος σημαντικός στόχος που απορρέει από την κεντρική στοχοθεσία του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much”, στο οποίο συμμετέχουμε και στο οποίο είναι ενταγμένος όλος ο «Δεκέμβρης των Παραμυθιών», η εμπλοκή, συνύπαρξη και συνδημιουργία όλης της οικογένειας μαζί.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε και τίμησε με την παρουσία της, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, κα Παπαγεωργίου Κατερίνα, την οποία , για μια ακόμη φορά, ευχαριστούμε για την υποστήριξή της.

    Comments are closed.