Προγράμματα

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Φεβ    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    Επίσκεψη της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών και συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ Βασιλικοί Παίδες”

    Με μια επίσκεψη  στο χώρο του νέου Μουσείου της Βεργίνας , ξεκίνησε η νέα χρονιά του 2019 για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας. Σε μία  ζεστή και οργανωμένη αίθουσα όπου μεταφέρθηκαν  νοερά στο αρχαίο  Βασίλειο των Μακεδόνων και στην πρωτεύουσα τους Αιγές, εκεί όπου βρισκόταν το παλάτι μέσα στο οποίο ζούσαν οι Βασιλικοί Παίδες. Έμαθαν ποιοι ακριβώς ήταν οι Βασιλικοί Παίδες , μια ιδιαίτερη ομάδα παιδιών και εφήβων ,και το λόγο δημιουργίας αυτής. Διερεύνησαν ζητήματα που αφορούσαν  την καθημερινή τους ζωή και την εκπαίδευση τους.

                    Ασχολήθηκαν κυρίως  με μία αγαπημένη συνήθεια αλλά και παράλληλα τον τρόπο εκπαίδευσης αυτών των παίδων , το ομαδικό κυνήγι μέσα από την αναπαράσταση του στην τοιχογραφία της Μετώπης στο βασιλικό τάφο του Φιλίππου.

                    Στη συνέχεια συμπλήρωσαν κατά ομάδες ένα πολύ ευχάριστο φύλλο εργασίας  και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις. Ντύθηκαν και τα αγόρια και τα κορίτσια ως αρχαίοι Βασιλικοί Παίδες και τα κορίτσια ως αρχαίες Μακεδονίτισσες  κορασίδες.     Έπειτα είχαν την ευκαιρία να υφάνουν σε αργαλειό , κατανοώντας το τρόπο δημιουργίας των υφασμάτων κατά τα παλαιότερα χρόνια  που μόλις πριν είχαν φορέσει.

            Στο τέλος δημιούργησαν με πηλό  και μία μήτρα που προερχόταν από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών το δικό τους δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας το οποίο  πήραν μαζί τους για ενθύμιο.

            Η εκπαιδευτική εκδρομή  μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στους Βασιλικούς τάφους .

            Είναι φανερό ότι μετά από όλες αυτές τις δράσεις και την εκπαιδευτική επίσκεψη  οι μαθητές μας γνώρισαν καλύτερα τους προγόνους τους  και την καταγωγή τους κι ένιωσαν περήφανοι που είναι και οι ίδιοι Μακεδόνες.  

     Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Παπαργυρούδη Φώτω για την εξαιρετική  προσέγγιση που είχε στους μαθητές μας και την εγκάρδια διάθεση με την οποία διεκπεραίωνε το πρόγραμμα . Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, για τη μόνιμη και σταθερή διάθεσή του να υποστηρίζει και να στηρίζει τη μεταφορά των μαθητών μας, των μικρών συγχωριανών του, παρέχοντάς μας κάθε διευκόλυνση στις δύσκολες οικονομικά εποχές που βιώνουμε.

    Comments are closed.