Επίσκεψη και γνωριμία με τη Νομισματική συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου Βεροίας
ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ERASMUS+
Το Βυζαντινό Μουσείο Βεροίας, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, του υδροκίνητου αλευρόμυλου του Στέργιου Μάρκου, επισκέφτηκαν οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο “MONEY MATTERS” .
Στο Μουσείο, εκτός των άλλων σημαντικότατων εκθεμάτων που αποτελούν το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής της Βέροιας των βυζαντινών, μεταβυζαντινών και οθωμανικών χρόνων, φιλοξενείται και μια ενδιαφέρουσα συλλογή νομισμάτων αυτής της περιόδου καθώς και ένας χάρτης των νομισματοκοπείων που λειτουργούσαν στην ευρύτερη περιοχή κατά την ίδια περίοδο.
Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν πλήθος πληροφοριών και να μάθουν σχετικά με τη βυζαντινή ιστορία της Βέροιας, το ρόλο των χρημάτων πιστών χορηγών και δωρητών στην ανοικοδόμηση τόσο μεγάλου αριθμού βυζαντινών εκκλησιών (σώζονται ως τις ημέρες μας περίπου 40 απ’ αυτές) μέσα βέβαια, από τις πληροφορίες που δίνονται από τα νομίσματα που βρέθηκαν και χρονολογούνται από την εποχή των Αλέξανδρου Α και Γ, του Κάσσανδρου κ.α., στην ¨αγορά¨ που προσδιορίζεται κάτω από την εκκλησία του πολιούχου της πόλης Αγίου Αντωνίου.
Πληροφορήθηκαν για την απεικόνιση των νομισμάτων εκείνης της εποχής κατά την οποία κυριαρχούσε η μορφή του αυτοκράτορα καθώς και τα σύμβολα του Χριστιανισμού (λάβαρο με το Χριστόγραμμα, σταυροφόρος σφαίρα ).
Τέλος, έγινε μια αναγωγή της εποχής εκείνης και της νομισματικής της κατάστασής της με το σήμερα και την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Κι αυτό γιατί η νομισματική οικονομία της μεγάλης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είχε ανάγκη από ένα ασφαλές και κοινά αποδεκτό μέσο για τις συναλλαγές της, δηλαδή ένα σταθερό νόμισμα. Τη σημασία του σταθερού νομίσματος επέβαλε η γραφειοκρατική δομή της Δημόσιας Διοίκησης και του έμμισθου στρατού.
Η ύπαρξη ενός σταθερού και κοινού νομίσματος για τη φορολογία του πληθυσμού που θα επέτρεπε τη σταθερή μισθοδοσία του στρατού και την απρόσκοπτη λειτουργία της γραφειοκρατικής μηχανής ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαία. Σ’ αυτή την περίοδο τα νομίσματα που κυκλοφορούσαν (χρυσά, αργυρά, χάλκινα) πραγματοποιούσαν όλους τους ρόλους του σύγχρονου χρήματος: δωρίζονται, κερδίζονται με εργασία ή παροχή υπηρεσιών, δαπανώνται για συναλλαγές, αποθησαυρίζονται, επενδύονται, δανείζονται εντόκως, φορολογούνται, κατάσχονται …
Μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη λοιπόν, η οποία ανέδειξε για μια ακόμη φορά την αξία της βιωματικής μάθησης και την κατανόηση της Ιστορίας μέσα από όρους και συνθήκες σύγχρονης καθημερινότητας και αναγωγών.