ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΟΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ? Σε εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του Δ.Σχ. Κουλούρας στα πλαίσια του Erasmus+)
Ένα, κατά κοινή ομολογία, όμορφο απόγευμα πέρασαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Κουλούρας, της ευρύτερης περιοχής και της πόλης της Βέροιας, παρακολουθώντας την εκδήλωση που οργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, του βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιου και του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών και το συντονισμό της οποίας είχε η Κατερίνα Γρηγοριάδου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βεροίας.
Σε ένα καταπληκτικό χώρο όπου δεσπόζει η πέτρα του τόπου μας (πουρόπετρα) σε τέλεια συγκατοίκηση με τα έργα του ιδιοκτήτη και εικαστικού δημιουργού κου Ναζλίδη, οι δυο συγγραφείς, Σύρμω Μιχαήλ και Γλυκερία Γκρέκου, γοητευμένες από το χώρο και τη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιούργησε κυρίως η παρουσία πολλών παιδιών, παρουσίασαν με λιτό αλλά περιεκτικό και ουσιαστικό τρόπο η μία το βιβλίο της άλλης: Η Σύρμω Μιχαήλ το βιβλίο της Γλυκερίας Γκρέκου «Η Μοναξιά των συνόρων» και η κα Γκρέκου το βιβλίο της Σύρμως Μιχαήλ «Ξένοι στο Αιγαίο».
Στο τέλος, οι μαθητές του Δ.Σχ. Κουλούρας υπό την καθοδήγηση του γυμναστή τους Παναγιώτη Αρσενίου παρουσίασαν το μουσικοκινητικό δρώμενο «Πρόσφυγας Πόνος Πολύχρωμη Ελπίδα»
https://www.youtube.com/watch?v=SknGsICy7hg
δημιουργώντας έντονα συναισθήματα συγκίνησης στους παρευρισκομένους.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια της συμμετοχής του Δ. Σχ. Κουλούρας στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο ?Nature Detectives? και θέμα διερεύνησης τα «Ξενικά εισβολικά είδη».
Το «Ξένοι στο Αιγαίο» αποτέλεσε το ¨υλικό μετάβασης¨ από ένα θέμα οικολογικό, περιβαλλοντικό (εισβολικά ξενικά είδη) σε θέματα κοινωνικά (προσφυγιάς, μετανάστευσης, ρατσισμού, αποδοχής?). Μετάβαση που ολοκληρώθηκε με τη «Μοναξιά των συνόρων».
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δ/ντής του σχολείου, θέλοντας να απαλύνει και να τοποθετήσει στις σωστές του διαστάσεις το θέμα του φόβου, της ανησυχίας, κάποιες φορές και της εχθρικής στάσης ορισμένων προς τους πρόσφυγες επανέλαβε (από την εισήγηση του καθηγητή-Βιολόγου του Α.Π.Θ Κου Κρίγκα στο Δημαρχείο Βέροιας και στα πλαίσια του προγράμματός μας Erasmus+), μια αναφορά σε συμπεράσματα ερευνών σχετικά με τα ξενικά είδη:
«Για κάθε 1000 ξενικά φυτά που εισβάλουν στην Ελλάδα, 100 μπορεί να ξεφύγουν από τις ελεγμένες καλλιέργειες (και τους κανόνες τους), 10 από αυτά, ίσως, καταφέρουν να εγκλιματιστούν και να αναπαραχθούν , να ζήσουν σε ελεύθερες συνθήκες και 1 από όλα, ίσως, θα μπορούσε να γίνει επεμβατικό, με αρνητικές επιπτώσεις (άρα επικίνδυνο).
Τα συμπεράσματα και οι αναγωγές μιλάνε από μόνα τους?