Προγράμματα

    Ιανουάριος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Δεκ    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  

    ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

    ΌΤΑΝ ΜΑΘΗΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ “WELCOME” , ΤΟ “ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ” ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ, ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

    Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε συναδέλφους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρού, γειτονικού, του δικού μας, χωριού.
    Πλημμύρισε η αυλή μας με φατσούλες χαρούμενες και φωτεινά χαμόγελα.
    Μέσα σ’ ένα περιβάλλον φιλοξενίας και ¨συνάντησης¨, οι μαθητές μας, εξοικειωμένοι με τέτοιες συνθήκες, εκδήλωσαν ανάλογες δεξιότητες, πρώτης επαφής και σπάσιμου πάγου, γνωριμίας, συζήτησης, συναναστροφής … και εν τέλει αποδοχής και συνύπαρξης.
    Μίλησαν με τους γείτονες συμμαθητές τους για θέματα κοινού ενδιαφέροντος (ομάδες, παιχνίδια …) έπαιξαν μαζί, χόρεψαν …, χάρηκαν μια μέρα σχολική, διαφορετική από τις άλλες.
    Αναφέρθηκαν στις εμπειρίες τους απ’ τα ταξίδια στην Ευρώπη, μίλησαν για τους εκεί ¨συμμαθητές¨-συνομηλίκους τους, τα εκεί σχολεία, τα εκεί μαθήματα, τις χώρες, τις πόλεις που επισκέφθηκαν, τα αξιοθέατα που είδαν αλλά και τις δικές τους παρεμβάσεις, μέσα από διάφορες παρουσιάσεις τους (σχολείου, τόπου μας, πολιτισμού και παράδοσής μας). Πολλά απ’ αυτά ¨έτρεχαν¨ σε ειδική προβολή στο διάδρομο του σχολείου μας κατά την ώρα της επίσκεψης.
    Εφάρμοσαν στην πράξη τεχνικές και ψηφιακές εφαρμογές αναγνώρισης φυτών κ.λ.π. που γνώρισαν μέσα από τα πλαίσια της στοχοθεσίας της Διαπίστευσης Erasmus+ 2021-27 (περίοδος 2023-24) και τις δράσεις του Σχολείου της Κουλούρας. Μάλιστα, στον κήπο μας, που αποτελεί πεδίο προσομοίωσης πολλών αντικειμένων μάθησης, φύτεψαν , συμβολικά, φυτά, για να ριζώσει η σχέση των δυο σχολείων.
    Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί, πέρα από τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τα σχολεία μας και τον κλάδο, γενικότερα, είχαν τη δυνατότητα να λάβουν απάντηση στο επίμονο ερώτημα της Διευθύντριας του γειτονικού σχολείου που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο υπήρξε τέτοια μεταμόρφωση στην εικόνα του σχολείου και αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και επικοινωνίας του έργου του προς τα ¨έξω¨. Η απάντηση δόθηκε μέσα από την ξενάγηση στους χώρους του, στις αίθουσες, τους διαδρόμους, τη Βιβλιοθήκη του με παράλληλη συζήτηση για την πορεία και τα πλαίσια υλοποίησης αυτής της πολυεπίπεδης μεταμόρφωσης. Βάση αυτής της μεταμόρφωσης αποτελεί η συμμετοχή του σχολείου στα σχέδια Erasmus+, κάτι που και οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι είναι διάχυτη αυτή η αντίληψη με την πρώτη ματιά στον επισκέπτη του σχολείου.
    Στο ενδιαφέρον για συμμετοχή και των ίδιων (Διεύθυνσης και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Λουτρού) σε μια τέτοια διαδικασία εμπλοκής, ο Διευθυντής του σχολείου συνομίλησε και παρώθησε τόσο τη συνάδελφο Διευθύντρια όσο και τις εκπαιδευτικούς που διψούσαν να μάθουν περισσότερα για την ενδεκάχρονη πορεία του σχολείου στους δρόμους του Erasmus+ αλλά και για τις πρόσφατες δραστηριότητες, μετακινήσεις, πρωτοβουλίες εξωστρέφειας στα πλαίσια της υλοποίησης της στοχοθεσίας της Διαπίστευσης Erasmus+ που υλοποιεί το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, τις δυνατότητες συνεργασίας που του δίνει η «κοινοπραξία» της οποίας είναι επικεφαλής, με άλλα όμορα ή μη, σχολεία…
    Το συμπέρασμα απ’ τις συζητήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών είναι ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών και, άρα, σχολείων που επιθυμούν την εμπλοκή τους στον κόσμο του Erasmus+ κι αυτό που χρειάζονται είναι πληροφόρηση, υποστήριξη και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αρκεί να έχουν διάθεση και μεράκι για δουλειά.
    Οι λίγες ψιχάλες που άρχισαν να πέφτουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τις εκλάβαμε, συμβολικά, ως πότισμα στις ρίζες της σχέσης των δυο σχολείων που υιοθετούμε σήμερα.

    Comments are closed.