Προγράμματα

  Ιούνιος 2013
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Μαΐ   Νοέ »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930

  ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

  Daily Archives: 6 Ιουνίου 2013

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΕΜΠΟΔΙΟΝ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ, Η ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ»

  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

  Τίτλος βιβλίου: «Εμπόδιον λησμονιάς, η Κουλούρα στο χώρο και το χρόνο».

  Συγγραφέας: Δημήτρης Στ. Κατσαβός

  Αντικείμενο: Τοπική ιστορία, λαογραφία και ανθρωπογεωγραφία του χωριού.

  Προλογικά σημειώματα βιβλίου:

  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα,

  Γιώργη Μελίκη- συγγραφέα, λαογράφου, δημοσιογράφου,

  Γιάννη Μοσχόπουλου-ιστορικού, δικηγόρου.

  Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας του συγγραφέα να συγκεντρώσει πληροφορίες, να καταγράψει ανθρώπους, στιγμές και συναισθήματα, ήθη, έθιμα και αντέτια, να ανακαλέσει μνήμες και φωτογραφικά ενθυμήματα των κατοίκων, να βυθιστεί στη σοφία και τη γνώση της τοπικής βιβλιογραφίας και των ανθρώπων της και να καταθέσει όλα αυτά ως «κιβωτό μνήμης» στην επόμενη γενιά, την οποία ενέπλεξε στο παραπάνω εγχείρημα στα πλαίσια του Πολιτιστικού προγράμματος του οποίου είχε την ευθύνη και «έτρεξε» στο σχολείο με τους μαθητές με τίτλο: «Υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας βιωματικά, στη συγγραφή ενός βιβλίου Τοπικής Ιστορίας».

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤ. ΚΑΤΣΑΒΟΥ

   

  Γεννήθηκε το 1965 στην Κουλούρα Ημαθίας, όπου μεγάλωσε και μαθήτευσε στο σχολείο του χωριού του, του οποίου τώρα είναι διευθυντής.

  Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής του ιδιότητας και του διοικητικού του έργου, πλέον, στην εκπαίδευση προσπάθησε και εξακολουθεί να παλεύει για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, με έντονα τα στοιχεία της ελευθερίας και της δημιουργικής έκφρασης για δασκάλους και παιδιά.

  Παράλληλα (και μαζί με τη σύζυγό του, Περηφανοπούλου Δέσποινα), ασχολείται τα τελευταία 25 χρόνια με τον εικαστικό χώρο δημιουργώντας έργα (βυζαντινές εικόνες, γοργόνες?) με έντονο το προσωπικό ύφος, στηριγμένα όμως στα στοιχεία της παράδοσής μας, και πραγματοποιώντας εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ερμούπολη?) και το εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία?) για τις οποίες απέσπασε θετικές κριτικές και σχόλια από φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ιερά Μητρόπολη Βεροίας?) αλλά και καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου (Γιάννης Βράνος, Χριστόδουλος Χάλαρης?).

  Τα τελευταία 2 χρόνια επιστρέφοντας στο γενέθλιο τόπο και το σχολείο του οποίου υπήρξε μαθητής αφιερώθηκε ολόψυχα σ? αυτό και οι προσπάθειές του άρχισαν ήδη να αποφέρουν καρπούς.